2021-05-10 18:08:32

Dan eTwinninga i Dan Europe – 9. svibnja 2021.

Ove godine navršava se deset godina od uključivanja naše škole u eTwinning zajednicu. S obzirom na ovu obljetnicu, za nas je bilo od osobite važnosti obilježiti 9. svibnja, Dan eTwinninga i Dan Europe. Iako se u tjednima uoči ovog dana nastava s učenicima predmetne nastave odvijala na daljinu, to nas nije omelo u pripremi i provedbi različitih aktivnosti.

Prvog dana, kada su se učenici svih razreda ponovo okupili na nastavi u školi, u ponedjeljak 10. svibnja 2021., u predvorju škole istaknuli smo zastavu koju smo dobili kao eTwinning škola. U ovoj aktivnosti sudjelovali su učenici 7. a razreda, a organizirale su je učiteljica engleskog jezika Branka Lamza i učiteljica informatike Iva Naranđa.

 

U sklopu eTwinning projekata Micro circuits for Mega solutions i My Water Footprint našu školu je predstavljala Ema, učenica sedmog razreda i polaznica INA eTwinneri, pod vodstvom učiteljice Ive Naranđe.

Za projekt My Water Footprint izrađen je video s porukama partnera iz više država, svaka škola snimila je svoj dio s čestitkom na materinjem i engleskom jeziku.

 

 

 

Za projekt Micro circuits for Mega solutions pripremljen je izazov za partnere u kojem je micro:bitom poslana poruka s Morseovim kodom.

 

 

 

U sklopu eTwinning projekta Teachers4Europe: Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence održano je nekoliko aktivnosti koje je koordinirala Iva Naranđa. Na nastavi informatike učenici 4. a i 4. c razreda koristili su Vocodes za eksperimentiranje s AI tehnologijom. Bila je to prilika da razgovaramo o deepfakeu koji se temelji na umjetnoj inteligenciji, kako AI aplikacije mogu obrađivati glasove, fotografije i videozapise i otežavati prepoznavanje i razlikovanje onoga što je lažno i što je istina.

 

 

 

Učiteljice razredne nastave Ema Škvorc, Marijana Haramija i Jelena Habuš sa svojim su učenicima trećeg i četvrtog razreda upoznavale Europu. Učenici su bojali zastave država članica Europske unije i kartu Europske unije kojom su povodom Dana Europe ukrasili razredne panoe. Za ovu aktivnost korišteni su materijali dostupni na službenoj mrežnoj stranici Europske unije u Kutku za učenje.

 

3. razred, učiteljica Ema Škvorc

 

Učenici 4.b razreda su učili o Europskoj uniji na satovima Prirode i društva. Naučili su koje su zemlje članice EU, gdje joj je sjedište te su razgovarali o geslu "Ujedinjeni u različitosti". Vrlo su vrijedno i pažljivo bojali puzle - kartu Europe kojom su ukrasili pano učionice. Na Satovima razrednika slušali su himnu "Oda radosti" te igrali razne društvene igre vezane uz Europsku uniju i zastave njenih članica. U kreativnosti, igri i glazbi su mnogo naučili i bolje upoznali svoj kontinent.

 

4. b razred, učiteljica Marijana Haramija

 

U 4. c razredu učenici su uz vodstvo njihove učiteljice Jelena Habuš obilježili Dan Europe. Aktivnosti su bile različitog karaktera: učenici su bojali puzzle sa slikama država članica Europe koje je na kraju rezultiralo cjelokupnom kartom gdje se lijepo vide koje su sve države članice Europske unije, rješavali su zadatke istraživačkog tipa u kojima su istraživali  zastavu, himnu, jezike, valute i usporedili s Republikom Hrvatskom koja je njihova domovina te na kraju odabrali jednu državu članicu Europske unije po vlastitom izboru. Istražili su glavni grad, susjedne države koje graniče s izabranom državom te jednu znamenitost koju bi voljeli posjetiti.

 

4. c razred, učiteljica Jelena Habuš

 

 

U sklopu Erasmus+ KA229 projekta Stories Bring Us Closer, uz koji se provodi i paralelni eTwinning Projekt, učenici 8.a razreda osmislili su i napisali priče inspirirane Poveljom Europske unije o temeljnim pravima. Motivi u pričama bila su mjesta i stanovnici zemalja partnera u projektu, Grčke, Italije, Španjolske i Švedske. Aktivnost je provedena u sklopu nastave engleskog jezika, pod vodstvom učiteljice Branke Lamza.

 

 

eTwinning Live Event Let's Celebrate eTwinning Day!


II. osnovna škola Čakovec