2021-09-07 16:02:51

ETWINNING PROJEKT CLIMATE LITERATE

eTwinning projekt Climate Literate pokrenule su krajem kolovoza 2021. učiteljice Bilge Varel iz Turske i Iva Naranđa, a pridružile su se škole iz Portugala, Rumunjske, Grčke, Poljske, Litve, Španjolske, Bugarske, Italije i Turske. Projekt će se provoditi tijekom školske godine 2021./2022., a iz naše škole sudjelovat će učenici osmog razreda koji polaze izbornu nastavu informatike i izvannastavnu aktivnost eTwinneri.

 

Klimatske promjene globalni su problem za cijeli svijet, a obrazovanje o klimi jedan je od prioriteta Europske komisije. Glavni cilj ovog projekta je integrirati obrazovanje za klimu u školski kurikulum, osigurati da učenici postanu klimatski pismeni i skrenuti pozornost na klimatske promjene. Sudjelujući u projektu učenici će razvijati vještine timskog rada i uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije na siguran i pozitivan način, te razvijati komunikacijske vještine na stranom jeziku (engleski jezik).

TwinSpace

 

 

 

 

Weebly stranica projekta

 

 

Facebook stranica projekta

 

 

 

PREGLED AKTIVNOSTI

 

rujan 2021.

 

Uvodne aktivnosti:

1) uređivanje TwinSpace profila i sudjelovanje u TwinSpace forumu

 

2) Global Goals Week - Day 1 - Climate Changemakers

 

 

listopad 2021.

 

1) Ispunjavanje inicijalnog upitnika

 

 

 

2) Europski tjedan programiranja: vijest na naslovnici

Energy awareness with BBC micro:bit

 

 

Učenici osmog razreda povezali su programiranje s uštedom energije i klimatskim promjenama. Kroz dvotjednu aktivnost Energy awareness with BBC micro:bit povezali su programiranje s podizanjem svijesti o uštedi energije i klimatskim promjenama. Aktivnost se temelji na materijalima dostupnima na stranici do your :bit.

Radeći u timovima učenici su za suradnju koristili Office 365, Teams, OneNote, Excel, crtali su u programu Bojanje i koristili MS MakeCode za programiranje micro:bita.

 

 

 

II. osnovna škola Čakovec nagrađena s dva CodeWeek certifikata Europske komisije, vijest na naslovnici

 

3) Stvaranje prijedloga loga projekta - alat Canva

 

 

Online izbor tri prijedloga loga iz naše škole, MS Forms:

 

 

Tijekom nastave na daljinu naši učenici odabrali su tri loga iz naše škole s kojima ćemo sudjelovati u online izboru za konačan logo projekta, zajedno s projektnim partnerima.

 

logo 1 - Filip D.

 

logo 2 - Luka F.

 

 

logo 3 - Vito B. G.

 

 

studeni 2021.

 

1) The Great Big Lesson for Climate and Nature: Live from COP26

vijest na naslovnici

 

2) Uređivanje panoa u informatičkoj učionici s pregledom dosadašnjih aktivnosti.

 

3) Sudjelovanje u online izboru konačnog loga projekta

 

 

 

Za konačan logo projekta odabran je rad učenika iz Grčke (škola Aristotelio College Thessaloniki):

 

 

4) INA eTwinneri: suradnja na zajedničkoj prezentaciji Climate Change (Google Slides)

Našu školu u međunarodnom timu učenika predstavljala je učenica Ema koja je uredila slajdove za odabranu temu - SDG 15.

 

 

 

prosinac 2021.

 

1) Ažuriran je pano u informatičkoj učionici i prikazani su rezultati inicijalnog upitnika.

 

 

2) Učenici su na TwinSpace forumu sudjelovali u raspravi "What does climate change mean to you" i na taj način razmjenili mišljenja s vršnjacima iz drugih država.

 

 

3) Učenici su izradili čestitke u alatu Canva s porukama o klimatskim promjenama i samostalno ih postavili na TwinSpace projekta, a čestitke iz svih država prikupili smo na zajedničkom Padletu.

Vijest na naslovnici: Sretan Božić i Nova godina uz Erasmus+ i eTwinning

 

 

 

siječanj 2022.

Učenici su izradili online igre u alatu Wordwall koje smo podijelili s partnerima na zajedničkom Padletu. Sve igre tematski su vezane za klimatske promjene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

veljača 2022.

 

Dan sigurnijeg interneta

vijest na naslovnici - o svim aktivnostima u školi

 

pano u informatičkoj učionici

 

 

Učenici osmog razreda sudjelovali su u aktivnostima temeljenima na kurikulumu Budi internet genijalac, lekcija Pazi se prevaranata. Prihvatili su i izazov za učenike Online potraga za boljim internetom te se jedna učenica plasirala među najbolje učenike tragače. Naše aktivnosti predstavili smo eTwinning partnerima.

 

 

Video izazovi "Climate Challenge"

Tijekom veljače škole su snimile kratke video izazove za partnere.

 

 

Prezentacija sa svim izazovima partnera:

 

 

ožujak 2022.

 

Svjetski dan voda - 22. ožujak

 

 

Učenici su sudjelovali u dvije suradničke aktivnosti s partnerima.

Prva aktivnost bila je izrada zajedničke infografike u alatu Canva s nazivom What can we do to reduce water consumption na kojoj je svaka škola dodala jedan prijedlog za uštedu vode.

 

 

Nakon što su sve škole završile uređivanje infografike, izložilli smo je na panou u informatičkoj učionici.

 

 

 

Druga aktivnost vezana je uz ovogodišnju temu Svjetskog dana voda „Podzemne vode“ i kampanju „Podzemne vode – učinimo nevidljivo vidljivim“.

 


 

Učenici su istraživali podzemne vode država partnera, a naša škola odabrala je Italiju. Učenici su najprije pomoću materijala sa stranice https://www.worldwaterday.org/ upoznati s pojmom podzemna voda, a zatim su na internetu istražili o podzemnim vodama Italije i uredili slajdove na zajedničkoj prezentaciji.

 

 

 

pano u informatičkoj učionici

 

 

travanj 2022.

Dan planeta Zemlje - 22. travnja

 

Ažuriran je pano u informatičkoj učionici na koji smo dodali poster za Dan planeta Zemlje kojeg su napravili partneri iz Turske (učiteljica Bilge Varel) za promociju našeg projekta.

 

 

 

 

U povodu Dana planeta Zemlje učenici su pogledali prezentaciju o klimatskim promjenama napravljenu u sklopu ovog projekta u studenom 2021., sudjelovali u pripremi pitanja za kviz temeljenih na navedenoj prezentaciji, te na kraju rješavali kviz o klimatskim promjenama napravljen u alatu Quizizz.

 

 

Druga aktivnost sastojala se od predlaganja i biranja našeg klimatskog obećanja za što smo koristili MS Forms, a koje smo dodali na zajednički poster uz slična obećanja eTwinning partnera.

 

 

Vijest na naslovnici:

Obilježavanje Svjetskog dana voda i Dana planeta Zemlje u sklopu eTwinning projekta Climate Literate

 

 

svibanj 2022.

 

Dan eTwinninga

Učenici osmog razreda pozvani su da sudjeluju u kreiranju oblaka riječi pod nazivom What does eTwinning mean to you? u zajedničkom AnswerGardenu.

 

 

Pogledali su i video čestitku koju su na TwinSpaceu projekta objavili partneri iz turske škole Mustafa Kiriş Ortaokulu Efeler, Aydın.

 

 

Na izvannastavnoj aktivnosti učenica Ema napravila je poster u alatu Canva. Učenici su pogledali i druge objave partnera na TwinSpaceu projekta, lajkali i napisali svoje komentare. 

 

 

Vijest na naslovnici:

eTwinning projekt Climate Literate – Dan eTwinninga

 

Evaluacija

 

Učenici su ispunili završni upitnik i evaluacijski upitnik. Završni upitnik jednak je inicijalnom upitniku kojeg su učenici ispunili na početku projekta, a rezultati će se usporediti.

 

 

 

Online susret 10. svibnja 2022.

 

Održan je online susret u kojem je sudjelovalo deset partnera iz šest država (Turska, Hrvatska, Grčka, Poljska, Bugarska i Portugal). Tijekom online susreta učenici su odigrali Kahoot kviz pripremljen u sklopu ovog projekta.

 

 

 

Rad na zajedničkoj priči

Tijekom siječnja 2022. počeli smo rad na priči o klimatskim promjenama koju smo zajedno s partnerima pripremali tijekom tri mjeseca. Učenici iz svake škole napisali su po jedno poglavlje i napravili po dvije ilustracije za poglavlja koja su napisali učenici iz neke od škola partnera. Kako bi koordinirali ovu aktivnost, sve škole su koristile tablice u koje su upisivale kada će raditi na tekstu, a kada na ilustracijama. U našoj školi ova aktivnost je realizirana na izvannastavnoj aktivnosti eTwinneri.

 

Naš tekst za poglavlje 12:

 

Naše ilustracije za poglavlja 7 i 11:

 

 

Svaka škola je na TwinSpace forumu predložila jedan naslov za priču, a zatim je u travnju 2022. organizirano online glasovanje za konačan odabir naslova priče. Učenici osmog razreda bili su pozvani da pročitaju priču i daju svoj glas putem ankete na TwinSpaceu. Za konačan naslov priče odabran je prijedlog iz Poljske Small People, Big Mission.

 

8.a razred - TwinSpace

 

8.b razred - TwinSpace

 

 

Priču Small People, Big Mission može se pogledati na poveznici.

 

 

 

Priču Small People, Big Mission smo ispisali, a neke dijelove izložili na panou u povodu završetka projekta, uz ispisan poster Our Climate Commitments.

 

 

 

Dodatne aktivnosti povezane s projektom:

Zelena čistka – akcija digitalnog čišćenja

Digitalna čistka 2022.

 

 

Potvrde o sudjelovanju u projektu, za učenike

 

 

Diseminacija

Vijest na portalu emedjimurje:
II. OŠ ČAKOVEC: eTwinning projekt Climate Literate

 

Portal za škole:

eTwinning projekt “Climate Literate”

 

Vijest na naslovnici školskih mrežnih stranica:

Završetak eTwinning projekta Climate Literate

 


II. osnovna škola Čakovec