2021-09-09 10:02:19

ETWINNING PROJEKT LET'S EXPLORE THE WORLD OF TECHNOLOGY

eTwinning projekt Let's Explore the World of Technology početkom školske godine pokrenule su učiteljice informatike Iva Naranđa i Georgia Lascaris iz Grčke, a pridružili su se partneri iz više država. Projekt će trajati cijelu školsku godinu 2021./2022., a iz naše škole u njemu će sudjelovati učenici petog razreda u sklopu nastave informatike i polaznici izvannastavne aktivnosti eTwinneri.

TwinSpace

Glavna ideja projekta je omogućiti učenicima razumijevanje tehnologija u nastajanju kao što su Internet stvari, umjetna inteligencija i strojno učenje (IoT, AI i ML), njihov potencijal i rizike. Učenici će istražiti nove ideje o tome kako se tehnologija može koristiti za dobro i postizanje UN-ovih globalnih ciljeva održivog razvoja. Učenici će upoznati Scratch, BBC micro:bit i MS MakeCode te neke robotske komplete. Učenjem kodiranja učenici će usvajati strategije za rješavanje problema i projektiranje projekata. Učenici će stvarati vlastite projekte i raditi na zajedničkim zadacima s vršnjacima iz drugih zemalja. Učeći i razmišljajući o mogućnostima tehnologije i sigurnoj uporabi Interneta učenici bi trebali usvojiti navike za sigurnu i pozitivnu uporabu tehnologije.

 

 

 

PREGLED AKTIVNOSTI

rujan 2021.

 

1) Predstavljanje partnera

2) Inicijalni upitnici za učenike i učitelje, nastali kao rezultat suradnje škola na TwinSpace forumu.

 

 

Rezultati inicijalnog upitnika za učenike

 

 

Rezultati inicijalnog upitnika za učitelje

(detaljno izvješće dostupno je na TwinSpaceu projekta)

 

3) Polaznici izvannastavne aktivnosti eTwinneri uredili su svoje TwinSpace profile i upoznali se s TwinSpaceom projekta. Zbog zaštite osobnih podataka učenika, TwinSpace profili kreirani su s nadimcima i avatarima.

 

 

4) Polaznici izvannastavne aktivnosti eTwinneri počeli su raditi na suradničkoj aktivnosti izrade zajedničkog rječnika s pojmovima iz svijeta tehnologije. Ove aktivnost nastavila se tijekom listopada 2021.

 

 

listopad 2021.

 

1) Europski tjedan programiranja - Code Week, vijest na naslovnici

5. razredi: Izazovi Europskog tjedna programiranja

Učenici su rješavali više izazova Europskog tjedna programiranja 2021:

a) LED lampice za smirivanje: izradite jednostavan uređaj uz micro:bit (Calming LEDs: create a simple device with micro:bit)
b) Smiješne oči (Silly eyes)
c) Zasadite svoje virtualno polje cvijeća (Grow your virtual flower field)
d) Istrenirajte UI bota! (Train an AI bot!).

 

 

 

 

 

Polaznici izvannastavne aktivnosti eTwinneri sudjelovali su u tri aktivnosti:

a) Explore sensors
b) Izazov Europskog tjedna programiranja Izradite simulaciju! (Create a simulation!)
c) Dictionary with micro:bit, suradnička aktivnost s eTwinning partnerima.

 

 

 

 

 

II. osnovna škola Čakovec nagrađena s dva CodeWeek certifikata Europske komisije, vijest na naslovnici

 

2) Online susretvijest na naslovnici

Polaznici izvannastavne aktivnosti eTwinneri sudjelovali su u online susretu s eTwinning partnerima iz turske škole Mustafa Kiriş Ortaokulu, Efeler. Učenike su vodile učiteljice Iva Naranđa i Bilge Varel iz Turske. Nakon uvodnog predstavljanja i razmjene informacija o školama, učenici su odigrali Kahoot kviz Do you know words from our dictionary? kojeg su zajedno pripremile partnerske škole. Navedeni kviz sadržava pitanja na koja se odgovori mogu pronaći u višejezičnom rječniku pojmova iz područja tehnologije kojeg su radili učenici tijekom rujna i listopada surađujući na dijeljenom dokumentu.

 

 

 

3) Polaznici izvannastavne aktivnosti eTwinneri odigrali su LearningApps igre koje su pripremili učenici iz Grčke.

 

 

4) Polaznici izvannastavne aktivnosti eTwinneri tijekom listopada su nastavili s aktivnim sudjelovanjem na TwinSpaceu.

 

 

 

studeni 2021.

 

1) Učenici petog razreda odabrali su najbolje učeničke Scratch projekte nastale tijekom Code Week aktivnosti Smiješne oči i Zasadite svoje virtualno polje cvijeća koje smo podijelili s eTwinning partnerima i dodali u zajednički Scratch studio projekta. Zbog pandemije, odabir naših Scratch projekata odvijao se dijelom u školi, a dijelom tijekom nastave na daljinu.

 

 

 

 

2) Svjetski dan znanosti za mir i razvoj - World Science Day for Peace and Development

U povodu Svjetskog dana znanosti za mir i razvoj koji se obilježava 10. studenog, polaznici izvannastavne aktivnosti eTwinneri sudjelovali su u suradničkoj aktivnosti s partnerima i izradili Scratch remix s porukom iz naše škole. Partnerske škole nastavile su dodavati vlastite remixe. Učenici su bili potaknuti na razmišljanje pitanjima:

1) Kako tehnologija utječe na naš svakodnevni život?
2) Kako se tehnologija može koristiti za rješavanje problema iz stvarnog života?

Scratch remix

 

 

prosinac 2021.

1) Sat kodiranja - Tjedan informatičke edukacije 2021.

vijest na naslovnici

 

Učenici petog razreda sudjelovali su u aktivnosti Code a Chatbot tijekom koje su upoznali neke važne žene iz svijeta informatike. Učenici su u Scratchu kreirali vlastite projekte u kojima Grace Murray Hopper, Ada Lovelace i Hedy Lamarr vode razgovor s korisnikom. Polaznici izvannastavne aktivnosti eTwinneri napravili su Scratch remix i preveli odabrane projekte na engleski jezik. Naše radove prenijeli smo u zajednički Scratch studio, kolekciju projekata izrađenih tijekom Sata kodiranja u svim partnerskim školama.

 

 

2) Izrada čestitki za partnere

Učenici petog razreda pozvani su da razmisle o primjeni tehnologije za dobrobit ljudi te su zatim izradili čestitke u programu Bojanje 3D s željama o tehnološkim inovacijama u nadolazećoj godini. Čestitke su objavljene na TwinSpaceu projekta.

Vijest na naslovnici: Sretan Božić i Nova godina uz Erasmus+ i eTwinning

 

.

 

 

Lorena, 5.c

 

 

 

siječanj i veljača 2022.

 

1) Internet stvari, izrada postera i umnih mapa korištenjem raznih Web 2.0 alata.

Naši učenici petog razreda istražii su temu internet stvari i izradili postere u alatu Canva.

 

 

Učenici sedmog razreda, polaznici izvannastavne aktivnosti eTwinneri radili su umne mape u alatu Coggle, na engleskom jeziku.

 


 

2) Dan sigurnijeg interneta - Twinspace forum za učenike i online susret s eTwinning partnerima

 

 

Učenici 5. a razreda sudjelovali su u online susretu s školama iz Grčke i Turske. Tijekom online susreta provedeno je pet aktivnosti: predstavljanje škola, AnswerGarden Celebrating Safer Internet Day 2022, pitanja mlađih učenika i odgovori starijih učenika, rješavanje online kviza Safer Internet Day 2022 Quiz for 11-14, izrada oblaka riječi u alatu WordArt i postavljanje uradaka na zajednički Padlet.

 

 

Sudionici ovog online susreta, održanog 11. veljače 2022.:

- Katerina Glezou, 1st Arsakeio Senior High School of Psychico, Palaio Psyxiko, Greece

- Iva Naranđa, II. osnovna škola Čakovec, Croatia

- Fazilet Arikan, Hilaliye Kız Anadolu İmam hatip lisesi, Akhisar, Turkey

- Bilge Varel, Mustafa Kiriş Ortaokulu, Efeler, Aydın, Turkey

- Halef Sakallı, Mustafa Kemal Ortaokulu, Merkez - Düzce, Turkey

 

 

 

Kako bi se pripremio online susret s učenicima i dogovorili svi detalji, dan ranije učiteljice su održale Twinspace online sastanak (teachmeet).

 

 

 

Pokrenute su rasprave na Twinspace forumu, a iz naše škole sudjelovali su učenici sedmog razreda koji polaze izvannastavnu aktivnost eTwinneri.

 

 

Vijest na naslovnici, o svim aktivnostima u povodu Dana sigurnijeg interneta, uključujući aktivnosti iz ovog projekta.

 

pano u informatičkoj učionici

 

 

ožujak i travanj 2022.

 

Tijekom ožujka i travnja škole su surađivale na pripremi i rješavanju više izazova. Naša škola sudjelovala je u izazovima Micro:bit Challenge, Robotic Challenge i AI & ML Challenge, sve vezano uz središnju temu Pametni gradovi.

 

 

Micro:bit Challenge

Učenici petog razreda sudjelovali su u suradničkoj aktivnosti Micro:bit Challenge. Škole su pripremile izazove za partnere koje je trebalo riješiti pomoću micro:bita, a za suradnju smo koristili Padlet. Najprije su učenici kreirali program Kocka pomoću kojeg su slučajnim odabirom odredili izazov na kojem će raditi. Učenici su na Padletu objavili koji izazov će rješavati. Naši učenici radili su sa svjetlosnim senzorom i senzorom temperature.

 

 

 

 

 

 

Robotic Challenge

U suradnji s školskom robotičkom grupom koju vodi učitelj Gordan Bartolić, naši eTwinneri sudjelovali su u izazovu Robotic Challenge. Učenici su radili na dva izazova, jedan vezan uz pametnu rasvjetu, a drugi vezan uz pametna vozila. Izazov Smart City Lights postavila je grčka škola 2nd Primary School of Nea Erythraia. Učenici su napravili model koji simulira pametnu gradsku rasvjetu i pametnu svjetiljku na ulazu u kuću. Drugi izazov vezan uz pametna vozila potekao je iz naše škole, a prihvatili su ga učenici iz turske škole Mustafa Kemal Ortaokulu. Učenici su sastavili vozilo i programirali ga tako da izbjegava prepreke. Za ove aktivnosti učenici su koristili svjetlosni i ultrazvučni senzor, BBC micro:bit i Fischertechnik komplete.

 

 

 

 

AI & ML Challenge

 

Škole su postavile izazove za partnere, a naši učenici prihvatili su dva izazova:

1) Učenici petog razreda rješavali su izazov Smart electronic waste recognition system iz škole Mustafa Kiriş Ortaokulu Efeler, Aydın, Turska.

2) Polaznici izvannastavne aktivnosti eTwinneri (7. razred) rješavali su izazov Smart Recycling iz škole 2nd Primary School of Nea Erythraia, Grčka.

Za oba izazova učenici su koristili Teachable Machine i PictoBlox.

 

Smart electronic waste recognition system

(5.b i 5.c razred, ideja 1 - prepoznavanje raznog e-otpada)

 

 

 

 

 

 

Smart electronic waste recognition system

(5.a razred, ideja 2 - prepoznavanje je li predmet e-otpad)

 

 

 

Smart Recycling

(suradnička aktivnost s učenicima iz Grčke)

 

Suradnja s učenicima iz Grčke ostvarena je na pripremi podataka za treniranje modela strojnog učenja za što su učenici koristili Teachable Machine. Učenici iz Hrvatske i Grčke snimili su podatke za treniranje modela i prenijeli ih na TwinSpace kako bi bili dostupni partnerima. Zatim su učenici kreirali model strojnog učenja koristeći podatke za treniranje iz obje škole. Tako pripremljen model koristili smo dalje u Pictobloxu. 

 

 

 

svibanj 2022.

Evaluacija

 

1) Online sastanak učiteljica - priprema evaluacijskih upitnika za učenike i za učitelje

 

2) Ispunjavanje evaluacijskih upitnika u školi

 

 

3) Završno izvješće o rezultatima evaluacije dostupno je na poveznici.

 

 

 

 

Diseminacija

Vijest na portalu emedjimurje:

II. OŠ ČAKOVEC eTwinning projekt Let's Explore the World of Technology

 

Portal za škole:

eTwinning projekt “Let’s Explore the World of Technology”

 

Vijest na naslovnici školskih mrežnih stranica:

Završetak eTwinning projekta Let's Explore the World of Technology

 

 

Za učenike su pripremljene potvrde o sudjelovanju u projektu.

 

 


II. osnovna škola Čakovec