2014-01-25 18:38:45

ETWINNING PROJECT "E-WASTE - WHAT CAN CITIZENS DO?"

Krajem siječnja 2014. učiteljica informatike Iva Naranđa osmislila je novi eTwinning projekt s nazivom E-waste - What Can Citizens Do?. Učiteljica engleskog jezika Branka Lamza polazila je edukaciju „Obrazovanje za održivi razvoj“ u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje te se vrlo rado pridružila ovom projektu.

 

Europska oznaka kvalitete: Branka Lamza i Iva Naranđa

EQL

 

ETWINNING PROFILE

Pokretanje projekta odvijalo se vrlo brzo. Od prve ideje, preko pronalaženja koautora i partnera te odobrenja projekta od NSS-a proteklo je svega desetak dana. Poziv na suradnju prihvatio je Karim Fattoum iz škole Collège Victor Hugo de Narbonne, Narbonne, Francuska  te tako uz Hrvatsku postao jedan od osnivača projekta. Radujemo se što je naša ideja naišla na odaziv u školi koja se vrlo aktivno bavi raznim ekološkim projektima i kontinuirano provodi raznovrsne akcije recikliranja te su posebno orijentirani prema održivom razvoju. Naša učiteljica engleskog jezika Branka Lamza polazila je edukaciju „Obrazovanje za održivi razvoj“ u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje te se vrlo rado pridružila ovom projektu.

Odmah po pokretanju projekta pridružili su nam se partneri iz Rumunjske (Berger Lucia, Liceul Tehnologic Nicolae Teclu, Copsa Mica, Romania,  Veronica Ionescu, Scoala Gimnaziala Nr.1 Moreni, Moreni, Romania, Mariana Szenkovits, Colegiul Tehnic "Ana Aslan," Cluj Napoca, Cluj-Napoca, Romania, Berger Denis, Liceul Tehnologic "Nicolae Teclu", Copsa Mica, Romania, Silvia Corina Turean, Colegiul Tehnic "Ana Aslan," Cluj Napoca, Cluj-Napoca, Romania, Cecilia Vicoveanu, Palatul Copiilor, Botosani, Romania, Raluca Anghelina, Liceul Tehnologic Petrol Moreni, Moreni, Romania), Portugala (Lucinda Dias, Agrupamento de Escolas Carlos Gargaté, Almada - Charneca de Caparica, Portugal, Jaime Araújo, Agrupamento de Escolas de Cuba, Cuba, Portugal), Poljske (Dominika Pardela, Szkoła Podstawowa nr 24 im. Krakowskiej Straży Pożarnej, Kraków, Poland, Justyna Boniewicz, Gimnazjum nr 20 , Bydgoszcz, Poland, Anetta Cygan, Szkoła Podstawowa nr 10 w Piotrkowie Trybunalskim, Piotrków Trybunalski, Poland), Turske (Selma Uzun, Çeşme Atatürk İlkokulu, Çeşme -İzmir, Turkey, Elif Gençosmanoğlu, Tekkeköy İmam Hatip Ortaokulu, Tekkeköy- Samsun, Turkey, Emine Çelik, Çitgöl Orta Okulu, Simav-Kütahya, Turkey, Osman Ünsal, Çitgöl Orta Okulu, Simav-Kütahya, Turkey, Ebru Ürün, TED Zonguldak Koleji Özel İlkokulu-Ortaokulu, Merkez, Turkey) i Litve (Irena Babinska, Vilniaus r. Pagiriu Gimnazija, Pagiriai, Lithuania).

Radni jezik projekta je engleski a dob učenika sudionika projekta je 8 do 15 godina.

Opis projekta:

E-otpad je globalni izazov i podcijenjen ekološki problem. Projekt „E-waste - What Can Citizens Do?“ skrenut će pozornost na sveobuhvatnost društvenog, ekološkog i ekonomskog aspekta e-otpada. E-otpad postupno raste do ozbiljnog problema za okoliš te je uspio privući interes javnosti. Radeći na ovom projektu posebno ćemo razmotriti mogućnosti smanjenja, ponovnog korištenja i recikliranja e-otpada.

Ciljevi projekta:

Dijeljenje informacija o e-otpadu, objasniti i približiti osnove društvenih, ekoloških i ekonomskih aspekata e-otpada i razumjeti mogućnosti za smanjenje, ponovno korištenje i recikliranje e-otpada. Podići svijest učenika, njihovih roditelja i lokalne zajednice o problemu e-otpada i potaknuti ih na odgovorno ponašanje s njime.

Radni postupak:

Nakon predstavljanja partnerima, rad ćemo podijeliti na tri glavne teme: društveni, ekološki i ekonomski aspekti e-otpada.
Prvi korak: učenici će napraviti istraživanje, izraditi članke, prezentacije, plakate i druge materijale, objašnjavajući na jednostavan i lako razumljiv način društvene, ekološke i ekonomske aspekte e-otpada te se pri tome posebno osvrnuti na svoju zemlju.
Drugi korak: provedba upitnika o tome koliko građani znaju o e-otpadu i mogućnostima njegova smanjenja, ponovne upotrebe i recikliranja. Učenici će intervjuirati svoje roditelje koristeći ista pitanja u svakoj zemlji a rezultati će se usporediti.
Treći korak: posvećen recikliranju e-otpada povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja 2014. i UN Desetljeća obrazovanja za održivi razvoj (2005. – 2014.). Učenici će izraditi edukativne plakate, prezentacije, stripove, video i materijale za zabavu, kao što su on-line kvizovi i online igre.
Četvrti korak: ex-post evaluacija projekta koja će se provoditi putem online upitnika među sudionicima projekta (krajem lipnja 2014. ili u rujnu 2014.).


Očekivani rezultati:

Kreativni edukativni materijali za daljnju uporabu u obrazovanju za okoliš, podizanje svijesti o e-otpadu kao globalnom izazovu i podcijenjenom ekološkom problemu. Usvajanje odgovornog ponašanja s e-otpadom među učenicima, roditeljima i lokalnom zajednicom.
Zajednička online brošura pod nazivom "E-otpad i ja" s dvije teme: "Kako je organizirano prikupljanje e-otpada za građane naših zemalja" i "Što možemo učiniti mi kao građani da pomognemo rješavanju problema e-otpada".

 

II. OSNOVNA ŠKOLA ČAKOVEC View more presentations or Upload your own.  

E-waste - What Can Citizens Do?

 

Informatika 4

Animacije - 8.r.

Mentalne mape

Glogster - Reduce Reuse Recycle

Voki

Pixton

Oblaci riječi

Integrirana nastava engleskog jezika i informatike: E-waste story

E-otpad i zakoni EU

E-otpad i zakoni RH

  Krajem ožujka održali smo Skype susret s partnerima iz Portugala. Naši učenici i njihovi kolege iz Portugala pripremili su po pet pitanja o e-otpadu za školu partnera. Natjecali smo se u rješavanju kviza i uz to nešto naučili, zabavili se i bolje upoznali.  
E-WASTE: SKYPE PORTUGAL CROATIA - Video Maker  

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje u travnju smo željeli organizirati stručno predavanje za naše učenike te smo se obratili Gradskom komunalnom poduzeću Čakom koje se na našu radost odazvalo pozivu. Tako smo imali priliku u našoj školi ugostiti gospodina Sašu Avirovića, dipl.ing.građ., voditelja tehničkog sektora GKP Čakom koji je održao predavanje za učenike sedmog razreda o električnom i elektroničkom otpadu koje je učenicima pomoglo proširiti znanja o vrstama i zbrinjavanju ove vrste otpada. G. Avirović ujedno je informirao učenike o novostima u GKP Čakom i primjeni modernih tehnologija pri zbrinjavanju otpada. Zahvaljujemo na suradnji i nadamo se da će biti još sličnih inicijativa.

EE otpad  

II. osnovna škola Čakovec priključila se nacionalnoj akciji Zelena čistka u sklopu koje je od 22. do 30. travnja 2014. organizirano prikupljanje električnog i elektroničkog otpada u dvorištu škole, također u suradnji s GKP Čakom. Akcijom prikupljanja e-otpada željeli smo podići svijest kod učenika i njihovih roditelja o tome da odlaganjem predmeta koji nam više nisu potrebni na za to predviđena mjesta olakšavamo njihovu ponovnu uporabu i sprečavamo zagađenje našeg planeta otpadom.

 

SVJETSKI DAN OKOLIŠA - 5. LIPANJ - WED 2014

ČLANAK NA EMEDJIMURJE

 

ZAJEDNIČKA ANKETA O E-OTPADU

ČLANAK NA PORTALU ZA ŠKOLE

USPJEŠAN ZAVRŠETAK PROJEKTA U RUJNU 2014.


II. osnovna škola Čakovec