preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Ugasimo nasilje

Hrvatski u školi

Institut za jezik i jezikoslovlje

elektire

Hrvatska udruga za disleksiju

ADHD

PETZANET

Dabar

Dabar

Dabar

U skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka na školskom webu ne objavljujemo osobne podatke i fotografije učenika, osim uz pismenu suglasnost roditelja.

 

iva.naranda@skole.hr

 
 

RAZLIČAK

Znate li zašto se naš list zove Različak?

THE BUZZ

ŠKOLSKA UČILICA

PROMETNA UČILICA

HRABRI TELEFON

HRABRI TELEFON

"Trebaš pomoć i podršku? Događa ti se nešto loše u obitelji ili školi, a čini ti se da se nemaš kome povjeriti? Hrabri telefon pomoć i podršku nudi i putem CHAT-a svakim radnim danom od 15 do 18 sati.


Razgovor sa savjetovateljem Hrabrog telefona je potpuno anoniman te je dostupan putem web stranice www.hrabritelefon.hr.


Nemoj šutjeti o tome, potraži pomoć !"
   

eTwinning

ETWINNING PROJEKT TEACHERS4EUROPE: DEMOCRATIC VALUES IN THE ERA OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE

Ovaj projekt pokrenule su učiteljice informatike Georgia Lascaris iz Grčke i naša učiteljica Iva Naranđa. Projektu se pridružilo više partnera iz Grčke i Turske, a projekt će trajati do kraja školske godine 2020./2021. Projektu su se pridružile tri učiteljice razredne nastave, Marijana Haramija, Jelena Habuš i Ema Škvorc.

eTwinning projekt Teachers4Europe: Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence dio je Erasmus+ KA3 2018 - 2021 izrade politika pod nazivom Teachers4Europe: Setting an Agora for Democratic Culture i ima za cilj promovirati načela i vrijednosti koje čine demokratsku kulturu EU-a.

Nacionalna oznaka kvalitete i Europska oznaka kvalitete

eTwinning nacionalna oznaka kvalitete  eTwinning europska oznaka kvalitete


Kroz široki raspon aktivnosti, učenici će se upoznati s europskim demokratskim vrijednostima i shvatit će koliko je važno njihovo očuvanje i unapređivanje u svijetu koji se suočava s brojnim promjenama i izazovima. U eri umjetne inteligencije, klimatskih promjena i 4. industrijske revolucije, kako će sve to utjecati na demokratske vrijednosti, naša temeljna prava i interkulturalno razumijevanje, pitanje je koje se postavlja.

Kroz ovaj projekt učenici bi trebali:

  • razumjeti, zaštititi i ojačati europske demokratske vrijednosti
  • shvatiti da se demokracija i ljudska prava ne smiju uzimati zdravo za gotovo
  • razumjeti vrijednosti demokratskih vrijednosti i ljudska prava kao temeljne vrijednosti u izgradnji i životu u zajednici jednakih na temelju vrijednosti kao što su pravda, jednakost, poštovanje, odgovornost i povjerenje
  • shvatiti kako EU nudi jednake mogućnosti državama EU-a i građanima
  • prakticirati demokratsko građanstvo u svom svakodnevnom životu, posebno u školi, i koristiti tehnologiju na pravi način za postizanje ovog cilja
  • stjecati osnovne kompetencije u digitalnom građanstvu (DigComp 2.0)
  • shvatiti i razumjeti kako tehnologija, a posebno umjetna inteligencija mogu pokretati demokratska pitanja, pitanja ljudskih prava i etička pitanja te da se trebaju koristiti samo za dobro (pristranosti, stereotipi, ravnopravnost spolova, osobni podaci i ljudska prava).

 

TwinSpace projekta

 

TEACHERS4EUROPE: DEMOCRATIC VALUES IN THE ERA OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE

 

 

PREGLED AKTIVNOSTI

 

Inicijalni upitnik, 8. razred:

 

Izrada avatara i uređivanje profila na TwinSpaceu, 8. razred:

 

Inicijalni upitnik, 4. razred:

 

Tijekom prosinca 2020. učenici su sudjelovali u aktivnostima koje su vođene pomoću materijala dostupnih na:

Službenoj mrežnoj stranici Europske unije

Kutak za učenje

Aktivnosti su odabrane ovisno o dobi naših učenika sudionika projekta, a pregled provedenih aktivnosti može se pogledati u prezentacijama:

Uvodne aktivnosti za 8. razred

Uvodne aktivnosti za 4. razred

 

 


 

Tijekom siječnja i veljače 2021. naše su teme bile ljudska i dječja prava, demokracija, internetska sigurnost i osobni podaci. Neke aktivnosti povezali smo s Danom sigurnijeg interneta.

 

prava djeteta

 

Učenici četvrtog razreda sudjelovali su u suradničkoj aktivnosti u kojoj su mozgali o pravima djeteta i demokraciji, za što smo koristili alate AnswerGarden i ABCya Word Clouds.

Zajedno s partnerima kreirali smo oblak riječi pomoću alata AnswerGarden u kojem smo napisali izraze koje su učenici povezali s pojmom demokracija, na materinjim jezicima i engleskom jeziku.

 

demokracija

 

Učenici su upoznati s Konvencijom o pravima djeteta, brošurom na jeziku prilagođenom djeci. Odigrali su online igru Čovječe, ispravi se! dostupnu na stranici UNICEF-a Hrvatska. Na nastavi informatike ujedno su učili i uvježbavali rad u MS Teamsu koji smo koristili za suradnju unutar razreda.

 

UNICEF igra Čovječe, ispravi se!

UNICEF igra Čovječe, ispravi se!

Svi učenici preuzeli su diplome poput ovih.

 

Učenici osmog razreda aktivno su radili na TwinSpaceu projekta. Sudjelovali su u TwinSpace forumu u raspravama na teme Što vaša aplikacija zna o vama? i COVID-19 kao kriza za ljudska prava. Istražili su dobre strane umjetne inteligencije i moguće rizike te izradili digitalne postere u alatu PosterMyWall i samostalno ih prenijeli na TwinSpace.

Više o provedenim aktivnostima i radove učenika (oblake riječi i postere) može se pogledati na TwinSpaceu.

 

Dan sigurnijeg interneta

 


 

Zajedno s partnerima sudjelovali smo u obilježavanju Međunarodnog dana rijetkih bolesti, 28. veljače. Više o ovoj aktivnosti može se pogledati u članku na naslovnici

Rare Disease Day - Međunarodni dan rijetkih bolesti

 


 

Početkom ožujka 2021. uredili smo pano u informatičkoj učionici na kojem smo istaknuli neke dosadašnje radove i aktivnosti. U uređivanju panoa sudjelovale su učenice 4. c razreda.

 

pano

 


 

Izvannastavna aktivnost eTwinneri, 8. razred:

Infografika o digitalnim pravima

Infografiku u alatu Canva na engleskom jeziku napravili su naši partneri iz Grčke, a naša učenica Iva napravila je verziju na hrvatskom jeziku.

digitalna prava

 


 

Učenici osmog razreda na izbornoj nastavi informatike istražili su život i djelo Alana Turinga, izradili referate i iznijeli svoja razmišljanja o ljudskim pravima u doba kada je živio Alan Turing i danas.

 

Alan Turing

Alan Turing i ljudska prava

 


 

AI Basics for Schools

 


 

Dani medijske pismenosti

 

Dani medijske pismenosti

 

Dani medijske pismenosti obilježili su se na izbornoj nastavi Informatike za učenike 8. razreda, online. Učenici su bili potaknuti na razmišljanje i sudjelovanje u raspravi (Riseup Pad) te izradili postere (PosterMyWall) sa savjetima kako prepoznati deepfake videozapis.

Našu aktivnost prijavili smo na raspored događanja za Dane medijske pismenosti 2021.

 

Dani medijske pismenosti

 

Dani medijske pismenosti - deepfake

 

 


 

Učenici osmog razreda radili su na temi digitalna prava i umjetna inteligencija. Učenici su istraživali kako pogrešnom uporabom AI tehnologije mogu biti ugrožena ljudska prava (posebno digitalna prava). Tijekom nastave na daljinu putem MS Teamsa učenici su surađivali na Miro zajedničkoj ploči.

Miro - digitalna prava i umjetna inteligencija

Miro - digitalna prava i umjetna inteligencija

Miro - digitalna prava i umjetna inteligencija


 

Elements of AI

 


 

30. travnja – Dan pogibije Zrinskog i Frankopana

350. obljetnica pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

 

Inspirirana videom kojeg su napravili naši partneri iz Grčke, na izvannastavnoj aktivnosti eTwinneri učenica Iva eksperimentirala je s MyHeritage Deep Nostalgijom, alatom za umjetnu inteligenciju i oživjela slike Zrinskih i Frankopana.

 

 


 

Dan eTwinninga i Dan Europe

 

Dan eTwinninga - eTwinning Day 2021

 

vijest na naslovnici

portal emedjimurje Uz Dan eTwinninga i Dan Europe obilježeno deset godina od uključivanja škole u eTwinning zajednicu

 

eTwinning Live Event Let's Celebrate eTwinning Day!

eTwinning Live Event

 

Na nastavi informatike učenici 4. a i 4. c razreda koristili su Vocodes za eksperimentiranje s AI tehnologijom. Bila je to prilika da razgovaramo o deepfakeu koji se temelji na umjetnoj inteligenciji, kako AI aplikacije mogu obrađivati glasove, fotografije i videozapise i otežavati prepoznavanje i razlikovanje onoga što je lažno i što je istina.

 

 


 

Pomoću materijala AI Made Simple na izbornoj nastavi informatike učenici četvrtog razreda su upoznati s umjetnom inteligencijom i strojnim učenjem.

 

AI Made Simple

AI Made Simple

AI Made Simple

AI Made Simple

 


 

Učenici četvrtog razreda upoznati su s Teachable Machine, a posebno im se svidio Doggie Detector prikazan u videu Teachable Machine 2.0: Making AI easier for everyone. Pomoću tutoriala Bananameter učenici su upoznati kako se može stvoriti model strojnog učenja koji može utvrditi je li banana zrela ili nije (pomoću slika). Učenici su pogledali video Project Euphonia: Helping everyone be better understood u kojem je Teachable Machine korišten za komunikaciju na nove načine, poput korištenja gesta lica za pokretanje zvukova. U drugom dijelu sata učenici su stvorili vlastiti model strojnog učenja koji može prepoznati mačke i pse.

 

Teachable Machine

 

 


 

Učenici četvrtog razreda pogledali su neke objave partnera iz Grčke i Turske na TwinSpaceu projekta.

eTwinning projekt Teachers4Europe: Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence

eTwinning projekt Teachers4Europe: Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence

eTwinning projekt Teachers4Europe: Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence

eTwinning projekt Teachers4Europe: Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence

 


 

Učenici osmog razreda na izbornoj nastavi informatike sudjelovali su u suradničkoj aktivnosti s partnerima i radili na dijeljenom dokumentu. Učenici su aktivno sudjelovali na TwinSpaceu i napisali komentare o ovoj aktivnosti.

 

Teachers4Europe: Democratic Values in the Era of Artificial IntelligenceTeachers4Europe: Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence

 

 


 

Na izvannastavnoj aktivnosti eTwinneri učenici su rješavali izazov od partnera iz Grčke i napravili prijevod na hrvatski jezik (MURAL).

eTwinning MURAL

 

MURAL Democratic Values in the Era of AI

 


 

Učenici 4. a razreda sudjelovali su u aktivnosti Human Values, ME and AI predloženoj od naših partnera iz Grčke.

 

 


 

Online susreti

U lipnju 2021. održana su dva online susreta s projektnim partnerima. Više o ovim aktivnostima može se pogledati u vijesti na naslovnici Online susreti s eTwinning partnerima.

 


 

Evaluacija - lipanj 2021.

 

Teachers4Europe: Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence evaluacija

Teachers4Europe: Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence evaluacija

 

rezultati evaluacije - učenici

 


 

Portal za škole, Školske vijesti

Portal za škole - Školske vijesti

 


 

Vijest na naslovnici:

Završetak eTwinning projekta Teachers4Europe: Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence

 


 

eTwinning project registration Teachers4Europe: Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence

 

eTwinning nacionalna oznaka kvalitete Iva Naranđa Teachers4Europe: Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence

eTwinning pupil quality label Teachers4Europe: Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence

eTwinning europska oznaka kvalitete Iva Naranđa Teachers4Europe: Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence

 

Vijest o nacionalnim oznakama kvalitete za školsku godinu 2020./2021.

školska mrežna stranica - naslovnica

 

Vijesti o Europskim oznakama kvalitete za školsku godinu 2020./2021.:

školska mrežna stranica - naslovnica
emedjimurje
Portal za škole

 

7 European Quality Labels Teachers4Europe: Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence

 


 

Newsletter 11 eTwinning grupe „Visibility of eTwinning Projects“

Teaching Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence, Georgia Lascaris i Stavroula Skiada (stranice 134 – 139)

 

Newsletter 11 - Visibility of eTwinning Projects Group

 


 

Vijest na naslovniic:

Naš eTwinning projekt predstavljen na međunarodnoj konferenciji

Učiteljica Iva Naranđa predstavila je aktivnosti iz eTwinning projekta Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence na online edukativnom događaju za diseminaciju najboljih pedagoških praksi održanom u subotu, 11. prosinca 2021. godine. Organizator je bio Directorate of Primary Education of Athens B’ i Ambassadors of Teachers4Europe Programme of Athens B’ u sklopu Erasmus+KA3: Teachers4Europe: “Setting an Agora for Democratic Culture” (2018-2022). Sudionici i predavači obuhvaćali su države širom svijeta (Engleska, Japan, Indija, Irska, Hrvatska, Cipar, Uganda, Poljska, Rumunjska, Tanzanija, Turska i Finska). Ovim putem zahvaljujemo na pozivu i suradnji svim projektnim partnerima koji su također sudjelovali u ovom online edukativnom događaju, a posebno učiteljici Georgii Lascaris iz Grčke.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Naranđa   datum: 19. 10. 2020.

e-Dnevnik

e-Dnevnik

e-dnevnik za učenike


112

DAN EUROPSKOG BROJA 112

Priloženi dokumenti:
2024-Brosura-web 112.pdf


Satnica 2023./24.

Primanja roditelja

 

Termini primanja roditelja

2023./2024.

 


 

UDŽBENICI 2023-24

 

 

PRVI RAZREDI:

POPIS UDŽBENIKA I DODATNIH MATERIJALA (31.8.2023.)

 


Javni poziv - izleti

Office 365

MS Office 365

Besplatna Office365 usluga i alati koji omogućuju suradnju i komunikaciju između svih sudionika u obrazovnom sustavu.

Korisnici koji su prethodno aktivirali svoje račune putem ove stranice mogu direktno do svojih računa putem stranice portal.office.com.


UPISI U SŠ

Sve informacije i obavijesti o upisima u srednje škole možete pratiti ovdje:

upisi


EU Code Week

CodeWeek 2019


MZO - Vijesti

KNJIŽNICA

Škola za život

Škola za život


MZO - Natječaji

eTwinning

European Schoolnet Academy

European Schoolnet Academy


School Education Gateway

School Education Gateway


Erasmus+

Innovate Together


Brošura za roditelje

Brošura


E-MAIL ADRESA

ured@os-druga-ck.skole.hr

E-MAIL
 


PROJEKT ŠAFRAN

PROJEKT ŠAFRAN - THE CROCUS PROJECT


Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


HIMNA NAŠE ŠKOLE

HIMNA

NASRED NAŠEG ČAKOVEČKOG JUGA
UZDIŽE SE OSNOVNA DRUGA

NAJLJEPŠA JE ŠKOLA
SVA U CVIJEĆU
SVAKOM DAJE I ZNANJE I SREĆU

NAJLJEPŠA JE ŠKOLA
SVA U CVIJEĆU
SVAKOM DAJE I ZNANJE I SREĆU

NAJJAČI SMO NAJBOLJI SMO
DRUGE NAŠE DJECA SVI SMO
PUNI ZNANJA PUNI SREĆE
ZAUSTAVIT NAS NITKO NEĆE

NAJJAČI SMO NAJBOLJI SMO
DRUGE NAŠE DJECA SVI SMO
PUNI ZNANJA PUNI SREĆE
ZAUSTAVIT NAS NITKO NEĆE

NAKON OSAM GODINA SREĆE
SVATKO SVOJIM PUTEM KREĆE
SJETIT ĆE SE JEDNOM STARIH DANA
I NAJLJEPŠIH ĐAČKIH USPOMENA

SJETIT ĆE SE JEDNOM STARIH DANA
I NAJLJEPŠIH ĐAČKIH USPOMENA

NAJJAČI SMO NAJBOLJI SMO
DRUGE NAŠE DJECA SVI SMO
PUNI ZNANJA PUNI SREĆE
ZAUSTAVIT NAS NITKO NEĆE

NAJJAČI SMO NAJBOLJI SMO
DRUGE NAŠE DJECA SVI SMO
PUNI ZNANJA PUNI SREĆE
ZAUSTAVIT NAS NITKO NEĆE

PUNI ZNANJA PUNI SREĆE
ZAUSTAVIT NAS NITKO NEĆE

Priloženi dokumenti:
Druga.wma


Tražilica


preskoči na navigaciju